Krzysztof Spalik-Od efektu ouzo po czarcie łajno czyli chemia roślin baldaszkowatych

23.03.2017 godz. 1800 Politechnika Warszawska, Gmach Technologii Chemicznej, ul. Koszykowa 75, Aula im. Czochralskiego

Od efektu ouzo po czarcie łajno czyli chemia roślin baldaszkowatych.

Krzysztof Spalik

Wydział Biologii Uniwersytetu Warszawskiego

Baldaszkowate obejmują liczne rośliny użytkowe (marchew, seler, pietruszka itd.), w tym wiele zawierających związki biologicznie czynne.

Baldaszkowatymi truto wrogów, doprawiano nimi potrawy i napitki, a także leczono wiele dolegliwości. Figurują one w wielu farmakopejach, począwszy od starożytnej De Materia Medica. W kontraście do powszechnego wykorzystania w tradycyjnej medycynie, zdumiewająco mało związków chemicznych pochodzących od tych roślin jest wykorzystywanych w medycynie współczesnej. Czy to nieotwarty wciąż sezam?

Prof. dr hab. Krzysztof Spalik jest botanikiem i ewolucjonistą, zajmuje się przede wszystkim ewolucją, filogenezą i systematyką roślin baldaszkowatych. Pracuje w Zakładzie Filogenetyki Molekularnej i Ewolucji na Wydziale Biologii Uniwersytetu Warszawskiego.”

 

Możliwość komentowania została wyłączona.